Fusket som riskerar resultera i nya dödsolyckor

Exempel på hur en bra avspärrning kan se ut.
Exempel på hur en bra avspärrning kan se ut.

Inom några veckor kommer många svenska samhällen och städer smyckas med julbelysningar av olika slag, inte minst då de som kräver en större lastbilslift för att sättas upp. Det finns klara regler på hur det arbetet ska utföras och inte minst då vilka avspärrningar som ska göras för att undvika att den som jobbar riskerar utsättas för dödliga incidenter.

– Det är faktiskt så att två av de tre senaste dödsolyckorna skulle kunna ha förhindrats om avspärrningarna skötts på rätt sätt, säger Jan Åström, ordförande i Liftutbildningsrådet, LUR.

Den senaste dödsolyckan inträffade i Göteborg där tingsrätten fastslog att ansvaret vilade på den som blev drabbad och dog i fallet av att en bil körde på lyftanordningen. Dessförinnan var det en skåpbil i Malmö som körde på ett av stödbenen på lastbilsliften, så att en av två personer i korgen dödsstörtade ner i marken.

– Båda händelserna är tydliga exempel på där rätt avspärrning hade förhindrat olyckorna.

Och nu är det alltså snart dags igen. Jan Åström menar att större kommuner är duktiga på att ställa tydliga krav på avspärrningar till de som får uppdraget, men på mindre platser är det inte lika självklart. För arbete som att sätta upp julbelysningar över trafikerade vägar krävs speciell utbildning från speciella utbildningsföretag.

– Idag är de mindre lastbilsliftarna populära för den här typen av jobb. De är också utrustade med stödben som måste sättas ned. Problemet är att många av de som får dessa uppdrag fuskar med säkerhetsanordningarna, som avspärrningar och det är detta som vi verkligen vill uppmärksamma alla våra utbildare på. Trots allt är det den som står i korgen som har ansvaret för att allt sköts på rätt sätt.

Att bristen är en följd av okunskap skulle man gärna vilja tro, men sanningen är dessvärre att de som får jobben lämnar låga bud i upphandlingen för att få jobbet, och sedan struntar i säkerhetsanordningarna.

– Vi hade ett hårresande exempel i Skåne för ett par år sedan där en ridklubb hade tillgång till en större lantbrukstraktor med gaffellastare. En korg lånade man från en industri, som var avsedd för användning av en speciell gaffeltruck. Och sedan skickades medlemmar upp i korgen för att klubben skulle tjäna en slant. Med Guds försyn gick det bra den gången, men bara en liten påkörning eller att den som skötte ”spakarna” i hytten gjorde ett litet misstag så kunde korgen eller personerna i den fallit i marken med stora skador som följd.

 

Dela dina tankar