ID-kontroll vid liftutbildning

I samband med utbildningsstarten ska instruktören göra en ID-kontroll på deltagaren för att veta att rätt person får utbildningsbevis.

– Kontrollen ska gälla godkänd legitimation, som svenskt körkort eller pass. Utbildningsbeviset är en personlig värdehandling och därför är det viktigt att kontrollera vem som går utbildningen, säger Jenny Forssell Liftutbildningsrådets kansli.

Sådana ID-kontroller har inte alltid gjorts. Via utbildningsföretagets hemsida har kursdeltagare anmält sig och då blivit ombedda att skicka de uppgifter som behövs för att skriva ut utbildningsbeviset.

– När utbildningen startar har det hänt att instruktören skickar runt listan över deltagare som bockas av, eller ropar upp namnen. Någon kontroll har inte gjorts på att det verkligen är rätt person som går utbildningen, säger Jan Åström, Liftutbildningsrådets ordförande.

Krav på ID-kontroll vid liftutbildningar kommer att införas i Liftutbildningsrådets auktorisationsvillkor. Nästa version av auktorisationsvillkoren väntas bli beslutade av Liftutbildningsrådet på ett möte den 18 oktober.

– Då kommer ID-kontrollerna att bli ett krav.

Ett sådant krav finns redan nu när det gäller registrering i ID06 Kompetensdatabas.

Dela dina tankar