Kraftiga vindar kan avblåsa liftutbildning

Vi är nu inne i årstider där kraftiga oväder med starka vindar är mer regel än undantag. Men kraftiga vindbyar behöver inte avbryta en liftutbildning.

I de allra flesta fall går det att flytta sig till en ny plats för att finna lä och därmed kunna slutföra utbildningen.

Liftar som är byggda för utomhusbruk är godkända av tillverkaren för en viss vindstyrka. Det framgår av maskinens bruksanvisning och även på maskinens skylt, vilken som är den maximalt tillåtna vindhastigheten. Normalt är liftar för utomhusbruk godkända för en vindhastighet om 12,5 m/s, men det finns undantag. Därför är det viktig att se efter vad den maskin man ska använda är godkänd för.

Det gäller för utbildningsföretagen att noga kontrollera väderleksförhållandena inför ett kurstillfälle. Är risken uppenbar för kuling eller högre bör en planerad utbildning flyttas till annat datum. Men väder och vindar kan också förändras hastigt och oväntat. Vad gör en instruktör om väderprognosen inte förvarnat, förmiddagens teoripass är avklarat, men när eftermiddagens praktik ska starta har vindbyarna ökat oroväckande?

Det är sällsynt att det blåser mer än tolv sekundmeter utmed marken. Kan man flytta sig och söka lä vid en byggnad eller liknande, så kan körningen nästan alltid genomföras. Och positioneringen, att åka till en viss bestämd punkt, kan anpassas efter förhållandena. Går man inte upp mer än ett par meter så kan det ske säkert.

Mindre liftar som är vindkänsliga ska inte användas utomhus och är därför inte aktuella. Liftar som är byggda för inomhusbruk ska aldrig användas utomhus. En självgående bomlift som är byggd för utomhusbruk bör kunna användas vid utbildningen om man håller sig under tre-fyra meter. 95 procent av utbildningen bör kunna genomföras. Annars ska utbildningen avbrytas och slutföras vid ett annat tillfälle.

Det finns en tumregel att om man tittar på flaggor på normalhög stång – står flaggorna rakt ut så är det okej att köra lift. Men om de fladdrar och smäller så är det troligen över tolv sekundmeter och då ska man inte köra liftutbildningen utan istället söka lä. Kan man inte hitta det så får utbildningen avbrytas.

Dela dina tankar