Frågor och svar

Här samlar vi svar på vanliga frågor som kommer in till Liftutbildningsrådet

Liftutbildningen måste ta den tid som eleven behöver för att klara ett teoretiskt prov och ett praktiskt prov enligt de krav som finns i LLP. Den tid som en liftutbildning bör omfatta beror av antal elever och deras förkunskaper, antal instruktörer, antal maskiner att använda till praktiska övningsmoment vid utbildningstillfället.

En riktlinje är att en kurs med 10-15 elever, en instruktör, två bomliftar och en saxlift, bör omfatta minst 8 timmar. För att elever med låg kunskap ska hinna med alla moment i utbildningen under en dag, kan utbildningen exempelvis genomföras med färre elever eller fler instruktörer.

Vänd dig till det företag du gick liftutbildningen hos. De auktoriserade utbildningsföretagen har förbundit sig att hålla register över alla de utbildar och kan därför utfärda ett nytt kort.

Arbetsmiljöverkets regler kräver att alla som arbetar med eller från en mobil arbetsplattform har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper och ett skriftligt tillstånd från arbetsgivaren. Omfattningen av vilka kunskaper som krävs kan dock variera något beroende på vilka arbetsuppgifter som var och en utför.

Liftutbildningsrådet har tagit upp frågan om, i vilken omfattning medhjälpare som ”åker med” på arbetsplattformen skall ha utbildning. Utgångspunkten är att arbetsgivaren har ansvar för att bedöma omfattningen av den utbildning som krävs för att säkert utföra ett arbete.

Både operatörens och medföljares utbildning bör ge förutsättningar för att göra en korrekt riskbedömning i varje situation och i en nödsituation kunna manövrera arbetsplattformen till en säker position utan fara för någon.  LLP, eller tillämpliga delar av denna, utgör en god grund för en sådan utbildning. Den som regelbundet åker med skall alltså ha LLP-utbildning medan den som åker med vid enstaka korta tillfällen kan ”snabbutbildas” av operatören. En riskbedömning måste alltid genomföras för varje arbetssituation.

Det är helt upp till varje företag som erbjuder liftutbildningar att prissätta sin utbildning. Kontakta några olika auktoriserade utbildningsföretag och hör vad de erbjuder för priser.

Gymnasieungdomar kan delta i LLP-utbildningen och kan utföra praktiska övningar under uppsikt av lärare. Lämpligt är att läraren om praktiskt möjligt håller utbildningsbeviset till 18-årsdagen. Körtillståndet från arbetsgivare kan ändå inte skrivas förrän 18-årsdagen.

Enligt AFS 2023:11, 11 kap. 28 §: ”Arbetsgivare får bara låta arbetstagare med skriftligt tillstånd använda en maskindriven lyftanordning. Tillståndet ska vara utfärdat av arbetsgivaren. För inhyrd arbetstagare ska tillståndet vara utfärdat av den arbetsgivare som hyr in arbetstagaren. Tillståndet ska upplysa om de typer av lyftanordningar, lyftredskap och arbetsuppgifter som omfattas.”

I Sverige ställer Arbetsmiljöverket krav på att alla som använder liftar ska vara väl förtrogna med arbetet och ha både teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning. Kunskaperna ska omfatta:

• Gällande arbetsmiljöregler
• Lyftanordningens eller lyftredskapets uppbyggnad, drift och manövrering
• Liftens egenskaper, användningsområde och begränsningar
• Underhåll och kontroll

Utländska utbildningar täcker oftast inte aktuella svenska arbetsmiljöregler även de följer den internationella standarden ISO 18878. Enligt lag måste detta därför kompletteras.

Liftutbildningsrådet validerar eller godkänner inte utländska utbildningsbevis. Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att liftanvändaren har tillräcklig kompetens. På byggarbetsplatser är det handläggaren för Bas-U som ska försäkra sig om att förare har rätt kunskaper för att få använda liftar.

Det är alltså arbetsgivaren och eventuellt Bas-U-handläggaren på arbetsplatsen som avgör om utbildningen är tillräcklig eller om den behöver göras om eller alternativt kompletteras.

LUR:s utbildning följer den internationella standarden SS-ISO 18878:2025, där utbildningsbevis har en giltighetstid på högst 5 år.

Enligt standarden ska krav följas utan undantag för att standarden ska kunna åberopas. Har giltighetstiden löpt ut krävs därför att personen genomgår en grundutbildning för att erhålla ett nytt utbildningsbevis.

En repetitionsutbildning är endast möjlig om den genomförs innan giltighetstiden på 5 år har passerat.

Krav på fallskydd avgörs beroende på flera faktorer, enligt Arbetsmiljöverket är kraven på användning av fallskyddsutrustning följande:

1. När så framgår av den mobila arbetsplattformens bruksanvisning (AFS 2023:11 2 kap. 8 §)
2. När det valts som åtgärd för en risk enligt arbetsgivarens riskbedömning (AFS 2023:1 13 §, AFS 2023:11 11 kap. 4 § 4.)
3. När det valts som åtgärd för att få säkert tillträde till lyftanordningens olika delar eller det finns en risk att lyftanordningen blir påkörd av en annan anordning eller fordon (AFS 2023:11 11 kap. 13 §).
4. Vid arbete med en motorkedjesåg från en arbetsplattform, ska den arbetande vara förankrad med ett fallskydd. (AFS 2023:11 bilaga 5 punkt 6.3)

För mer information och kontakt

Du är alltid välkommen att kontakta oss på LUR via: info@liftutbildning.se